Η ρίγανη (Origanum vulgare L.) είναι πολυετής πόα της οικογένειας των Χειλανθών. Στη χώρα μας υπάρχουν 3 υποείδη, τα O. vulgare ssp. vulgare, O. vulgare ssp. hirtum και O. vulgare ssp. viridulum. Τα φύλλα της ρίγανης είναι σταχτοπράσινα και τα άνθη μικρά και λευκά, ενώ το ύψος των στελεχών φτάνει στα 80 εκατοστά [1].

Η ρίγανη θεωρείται τονωτική, ευστόμαχη, διουρητική και αποχρεμπτική [2]. Το αιθέριο έλαιο περιέχει κυρίως καρβακρόλη, θυμόλη, π-κυμένιο και γ-τερπινένιο [3-5]. Μάλιστα, πολλές από τις ιδιότητες της ρίγανης οφείλονται στις ουσίες θυμόλη και καρβακρόλη που περιέχει, αλλά και στο γ-τερπινένιο, όπως για παράδειγμα η πρόληψη των οξειδώσεων που οδηγούν σε αρτηριοσκλήρυνση [6]. Στις ίδιες ουσίες οφείλεται κατά κύριο λόγο και η αντιοξειδωτική δράση της ρίγανης, η οποία είναι συγκρίσιμη ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά από τη βιομηχανία τροφίμων (7).

Τέλος, η ρίγανη έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση [8], η οποία είναι ισχυρότερη συγκριτικά με άλλα αρωματικά φυτά ενάντια σε μύκητες που προσβάλλουν τον άνθρωπο [4]. Σε άλλες περιπτώσεις, η αντιμικροβιακή δράση της ρίγανης συνδέθηκε άμεσα με την περιεκτικότητα σε θυμόλη και καρβακρόλη [9,10].

 

Βιβλιογραφία Ρίγανης