Ο δυόσμος (Mentha viridis = M. spicata) ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Πρόκειται για πολυετή πόα, η οποία φτάνει στα 70 εκατοστά ύψος. Μοιάζει πολύ με τη μέντα, αλλά διαφέρει στο χρώμα των φύλλων και του βλαστού. Στον δυόσμο το χρώμα είναι πράσινο, ενώ στη μέντα σκούρο ιώδες [1].

Το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου του δυόσμου είναι η ουσία (R)-καρβόνη [2], ουσία που έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες [3], ενώ τονώνει τον ανθρώπινο οργανισμό [4]. Η συγκεκριμένη ουσία έχει προταθεί ως απωθητικό κουνουπιών από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος [5].

Το αιθέριο έλαιο του δυόσμου είναι πολύ αποτελεσματικό ως μυκητοκτόνο [6], ενώ προτείνεται ως εναλλακτική λύση ενάντια σε έντομα που προσβάλλουν αποθηκευμένα προϊόντα [7]. Η αντιοξειδωτική δράση του δυόσμου είναι πολύ υψηλή και συγκρίσιμη με ισχυρά συνθετικά αντιοξειδωτικά, οφειλόμενη στην περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και άλλες φαινολικές ουσίες [8].

Το έγχυμα αποξηραμένου δυόσμου βοηθάει στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων, έχοντας αντισπασμωδική δράση και ανακουφίζοντας από τον στομαχόπονο, τη δυσπεψία, τη διάρροια και τα αέρια. Επιπρόσθετα, έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

 

Βιβλιογραφία Δυόσμου