Μείγμα Βοτάνων (Φασκόμηλο – Θυμάρι – Μαντζουράνα – Δίκταμος)

Το μείγμα θυμαριού, μαντζουράνας, δίκταμου και φασκόμηλου αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό βοτάνων, κατάλληλο για το πρωινό ξεκίνημα, αλλά και για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων και παθήσεων που μας ταλαιπωρούν τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, πολλά από τα συστατικά του μείγματος έχουν σημαντική αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων [1,2].

Η καρβακρόλη και η κινεόλη αποτελούν τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου του μείγματος και βρίσκονται κυρίως στον δίκταμο και το θυμάρι η πρώτη και το φασκόμηλο η δεύτερη [3,4]. Και οι δύο αυτές ουσίες έχουν πολλές φαρμακολογικές ιδιότητες. Η καρβακρόλη είναι μία μονοτερπενόλη με ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αλλά και αντιμικροβιακή ενάντια σε ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων, μυκήτων, ιών και παρασίτων του ανθρώπου. Μάλιστα, είναι αποτελεσματική ενάντια σε πολλά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Επιπλέον, έχουν περιγραφεί ένας αριθμός από σημαντικές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδης, αναλγητική, αντιαρθριτική, αντικαρκινική, αντιδιαβητική, αλλά και προστατευτική δράση για την καρδιά, το συκώτι, το στομάχι και το νευρικό σύστημα [5]. Η κινεόλη είναι ένα μονοτερπένιο, γνωστό και ως ευκαλυπτόλη. Έχει σημαντική βλεννολυτική και σπασμολυτική δράση στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ γενικά βοηθάει σε προβλήματα του αναπνευστικού, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Οι ιδιότητες  αυτές οφείλονται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της κινεόλης [6].

Εκτός από τα συστατικά του αιθέριου ελαίου, έντονη είναι και η  παρουσία φαινολικών ουσιών με σημαντικές φαρμακολογικές ιδιότητες, με σημαντικότερα το ροσμαρινικό, το καφεϊκό, το ουρσολικό και το ολεανολικό οξύ [3]. Το ροσμαρινικό οξύ έχει έντονη παρουσία και στα τέσσερα βότανα του μείγματος. Θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, έχοντας αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση [7]. Επιπλέον, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες [8], ενώ λειτουργεί προστατευτικά στους ιστούς σε περιπτώσεις ισχαιμικού σοκ [7,9]. Το καφεϊκό οξύ βρίσκεται κυρίως στη μαντζουράνα, το θυμάρι και το φασκόμηλο και λιγότερο στον δίκταμο. Μαζί με το ροσμαρινικό οξύ, είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης [10]. Στην αντιοξειδωτική του αυτή δράση οφείλονται ιδιότητες, όπως αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινική [11]. Τέλος, διάφορες μελέτες έχουν καταδείξει ότι λειτουργεί ως αντιδιαβητικός παράγοντας [12]. Τέλος, το ουρσολικό και το ολεανολικό οξύ βρίσκονται στη μαντζουράνα και το φασκόμηλο. Η ουσίες αυτές έχουν αντιική, αντιβακτηριακή, αντισηπτική και αντιμυκητιακή δράση, λειτουργώντας μάλιστα συνεργιστικά με την καρβακρόλη [13,14]. Επιπλέον, πρόσφατα βρέθηκε ότι αμφότερες παρεμποδίζουν τη δράση ενζύμου που συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ [15,16].

Ο συνδυασμός των ιδιοτήτων των τεσσάρων αυτών βοτάνων, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα τονωτικό και χωνευτικό μείγμα, το οποίο βοηθάει σε  περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών [17,18]. Επιπλέον, τα συστατικά του προσδίδουν ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Υπό μορφή εγχύματος ή αφεψήματος, λειτουργεί ενάντια σε φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα (ουλίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα), κατά του κοινού κρυολογήματος, ενώ βοηθάει σημαντικά κατά του βήχα [19,20].

Βιβλιογραφία Μείγματος βοτάνων