ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Το φασκόμηλο έχει ελαφριά πικρή γεύση και έντονα πικάντικη.
Είναι ένα από τα αγαπημένα αρωματικά της ιταλικής κουζίνας, το χρησιμοποιούν σε πιάτα με χοιρινό, πάπια, λουκάνικο και λαρδί για να μειώσει την αίσθηση του λίπους.
Χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα γιατί έχει πολύ έντονο άρωμα, γι’ αυτό και δύσκολα συνδυάζεται με άλλα, λιγότερο αρωματικά βότανα.
Ταιριάζει όμως πολύ με το τηγανιτό κουνέλι, τις γαρίδες, τα λιπαρά ψάρια όπως χέλι αλλά και με τα φασόλια. Στην κρητική κουζίνα χρησιμοποιείται για το κάπνισμα τον λουκάνικων αλλά και το άναμμα των παραδοσιακών ξυλόφουρνων διότι το άρωμα κάνει το παξιμάδι νοστιμότερο.
Μερικά μείγματα με φασκόμηλο:
- Φασκόμηλο
- Σχοινόπρασο
- Ρίγανη
- Μαϊντανός (για κοτόπουλα)
Μερικές συνταγές με Φασκόμηλο
- Σαρδέλες με πιπεριές και φασκόμηλο
Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
2-3 πιπεριές ροδέλες
2-3 φυλλαράκια φασκόμηλο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί που από κάτω είναι οι πιπεριές στρωμένες , πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο φασκόμηλο και λάδι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180c για 30 -35 λεπτά.
Σερβίρουμε….
Καλή σας όρεξη!!!
- Κουνέλι με φασκόμηλο και σταφύλια
Υλικά
1 κουνέλι
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα άσπρο κρασί
5-6 φυλλαράκια φασκόμηλο
χυμό από ½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
½ κούπα ρόγες σταφυλιού
Εκτέλεση
Κόβουμε το κουνέλι μερίδες το πλένουμε και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι να πάρει χρώμα και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το φασκόμηλο, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Ανασύρουμε με την τρυπητή κουτάλα το κουνέλι και ρίχνουμε στην σάλτσα το χυμό λεμόνι και το σταφύλι.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και περιχύνουμε με τη σάλτσα το κουνέλι και σερβίρουμε…
Καλή σας όρεξη!!!
- Ψωμάκια με τυρί και φασκόμηλο
Υλικά
1 φλ. τσα. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλ.τσα. αλεύρι λευκό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. μαγιά νωπή
8 κ.σ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή λαδοτύρι )
1 κ.γ. φασκόμηλο (φύλλα ψιλοκομμένα )
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύετε την μαγιά σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Προσθέτετε σταδιακά αλεύρι, αλάτι, μια κουταλιά ελαιόλαδο και χλιαρό νερό.
Ζυμώνετε σιγά-σιγά το μείγμα μέχρι να πάρετε ένα ζυμάρι τρυφερό και ομοιογενές.
Το σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού “γίνει” το μεταφέρετε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίζετε να το ξαναζυμώνετε ρίχνοντας σιγά-σιγά το τυρί και το φασκόμηλο και ενσωματώνοντας το μέσα στο ζυμάρι.
Χωρίζετε την ζύμη σε κομμάτια και το πλάθετε σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
Τα τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένη λαμαρίνα και τα αφήνετε μέσα στο φούρνο να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή σας όρεξη!!!
- Πλευρά χοιρινά με φασκόμηλο και γλυκό κρασί
Υλικά
1 κιλό πλάτη χοιρινή (το μέρος τον πλευρών )
7-8 φύλλα φασκόμηλου
2 σκελίδες σκόρδο
χυμό από ½ λεμόνι
1 ποτήρι λευκό κρασί γλυκό (τύπου μοσχάτο )
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Χωρίζετε τα πλευρά του χοίρινου σε 4 κομμάτια και τα τοποθετείτε σε ένα χαμηλό και βαθύ σκεύος με τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα φύλλα του φασκόμηλου και τέλος τις σκελίδες το σκόρδο λιωμένες.
Αλατοπιπερώστε και αφήστε να μαριναριστούν για τουλάχιστον μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ψήνετε τα πλευρά του χοίρινου στα κάρβουνα ή κάτω από το γκριλ για τουλάχιστον 15 λεπτά προσέχοντας να τα γυρίζετε συχνά και να τα βρέχετε σιγά-σιγά με την σάλτα της μαρινάδας για να μην στεγνώσουν .
Σερβίρετε αμέσως … Καλή όρεξη!!!
- Κέικ με κεράσια και φασκόμηλο
Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο
¾ κούπας ζάχαρη
2 αυγά
1 κούπα γάλα ή γιαούρτι
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
½ κουταλάκι σόδα
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κ.γ. φύλλα φασκόμηλου ψιλοκομμένα
2 κούπες κεράσια χωρίς κουκούτσια
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
Σε μια μπαζίνα ρίχνουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με την σειρά που είναι, αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο γα 50 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε και καλή σας όρεξη!!!