Έγχυμα (Infusion).
Η διαφορά του εγχύματος με το τσάι έγκειται στον χρόνο που αφήνουμε τα βότανα μέσα στο ζεστό νερό, καθώς στην περίπτωση του πρώτου ο χρόνος είναι μεγαλύτερος. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο αφήνουμε τα βότανα μέσα στο νερό, τόσο περισσότερα συστατικά θα πάρουμε, πλην όμως από ένα σημείο και πέρα το έγχυμα θα είναι πικρό και ενδεχομένως δυσάρεστο στη γεύση. Για την παρασκευή του εγχύματος χρησιμοποιούνται τα μαλακά τμήματα των φυτών, όπως άνθη, φύλλα και μικροί βλαστοί.
Καταναλώνεται τη μέρα παρασκευής, κατά προτίμηση αμέσως. Μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο.
Τρόπος παρασκευής – ποσότητες – δόσεις
- Βάζουμε τα βότανα σε δοχείο με πώμα, κατά προτίμηση γυάλινο.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό λίγο πριν βράσει και αφήνουμε για 5-15 λεπτά.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τα βότανα από την αρχή στο σκεύος όπου ζεσταίνουμε το νερό. Είναι πολύ σημαντικό το νερό να μη βράσει επειδή με τους υδρατμούς απομακρύνονται συστατικά του αιθέριου ελαίου.
- Στραγγίζουμε πριν πιούμε.
- Μία τυπική δόση για την παρασκευή είναι 30 γραμμάρια αποξηραμένα βότανα σε 500 ml νερού.
- Πίνουμε μία κούπα, 3 φορές τη μέρα.