Το όνομα ‘τσάι του βουνού’ αναφέρεται σε διάφορα είδη του γένους Sideritis της οικογένειας των Χειλανθών, γι’ αυτό και συχνά αναφέρονται και ως σιδηρίτης. Πολλά από τα είδη αυτά είναι ενδημικά της χώρας μας και αυτοφύονται σε πολλές περιοχές, συνήθως σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 1000 m. Μερικά είδη με ενδιαφέρον στη χώρα μας είναι τα Sideritis raeseri (Παρνασσού), S. clandestina (Ταϋγέτου), S. scardica (Ολύμπου), S. euboea (Ευβοίας), S. athoa (Άθως) και S. syriaca ή S. cretica (τσάι Κρήτης ή μαλοτήρα). Οι διαφορές των ειδών αυτών είναι μορφολογικές (απόχρωση, σχήμα και χνούδι των φύλλων, μήκος των μεσογονατίων κλπ), ενώ διαφέρουν και ως προς την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο και τη σύσταση αυτού [1,2].
Το Sideritis raeseri είναι πολυετής πόα, με πλάγιους βλαστούς που με τον καιρό ριζώνουν και μεγαλώνει η επιφάνειά του. Τα φύλλα του είναι ωοειδή και οξύληκτα, με πυκνό χνούδι και στις δύο επιφάνειες και χρώμα σταχτοπράσινο. Οι ανθοφόροι βλαστοί ξεπερνούν τα 50 εκατοστά σε μήκος [1,2]. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό [2,3]. Μάλιστα, το μέλι από το φυτό αυτό παράγεται σε μικρές ποσότητες, γεγονός που το κάνει περιζήτητο και σπάνιο. Το έγχυμα και το αφέψημα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με αποτέλεσμα να δρουν κατά του κοινού κρυολογήματος [2,4]. Επίσης, βοηθάει στον βήχα [4], ιδιαίτερα σε ανάμειξη με ξυλαράκια κανέλλας και μέλι. Παραδοσιακά, το τσάι του βουνού χρησιμοποιείται κατά της δυσπεψίας, είναι εφιδρωτικό, σπασμολυτικό και τονωτικό, ενώ έχει και σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες [3,4,5].
Οι ιδιότητες του Sideritis raeseri οφείλονται στα ιδιαίτερα συστατικά του. Έτσι, στα φλαβονοειδή που περιέχει οφείλεται η αντιοξειδωτική του δράση [5], στις τερπενοειδείς ουσίες , ενώ και οι δύο κατηγορίες ουσιών ευθύνονται για την αντιφλεγμονώδη δράση [5,6]. Το αιθέριο έλαιο του S. raeseri ποικίλει ανάλογα με το υποείδος και την περιοχή και μπορεί να περιέχει α- και β-πινένιο, καμφορά, ευκαλυπτόλη και άλλα συστατικά [7,8]. Μεταξύ 23 ειδών της οικογένειας των Χειλανθών, το συγκεκριμένο είδος ήταν μεταξύ αυτών με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση [9].