Μαγειρεύοντας με Δεντρολίβανο Iliostasio.
Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα αγαπημένα αρωματικά της μεσογειακής μαγειρικής. Η χρήση του έχει κυρίως δύο σκοπούς, να αρωματίζει αλλά και να συντηρεί τις τροφές. Το δεντρολίβανο δίνει άρωμα, ένταση και χρώμα σε ελαιόλαδα, ξύδια αλλά και μαγειρικά αλάτια. Ταιριάζει με το μοσχάρι, το αρνί, τα κυνήγια και τα πουλερικά. Χωρίς να αμφισβητήσουμε το άριστο πάντρεμά του με το τηγανιτό ψάρι και το τηγανιτό συκώτι. Φυσικά σε όλους είναι ακουστή η τεχνική ψησίματος του τηγανιτού συκωτιού με δεντρολίβανο, λάδι και ξύδι, το ονομαστό «σαβόρε». Στην Κρήτη είναι κύριο αρωματικό στους τηγανιτούς χοχλιούς (μπουμπουριστούς). Επίσης προσθέτει γεύση και σε ψάρια, θαλασσινά, σάλτσες με τυριά, ομελέτες, φρουτοσαλάτες, σπανάκι, σούπες, μπιζέλια. Το άρωμά του ταιριάζει πολύ με τα εσπεριδοειδή και χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιία. Η γεύση του είναι πικρή, ξηρή με δριμεία γεύση και άρωμα.
Μερικά μείγματα με το δεντρολίβανο:
- Δεντρολίβανο, σχοινόπρασο, μαϊντανός, σκόρδο (για πατάτες, μοσχάρι, κοτόπουλο).
- Δεντρολίβανο, θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, μαντζουράνα, σκόρδο (για κρέατα σχάρας).
- Βασιλικός, δεντρολίβανο, μαϊντανός, μαντζουράνα, θυμάρι, κρεμμύδι (για βραστά λαχανικά).
Μερικές συνταγές με το Δεντρολίβανο
- Αστακός με ελαιόλαδο, σκόρδο και δεντρολίβανο
Υλικά
1 αστακός νωπός ή κατεψυγμένος, μεσαίο μέγεθος.
½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο.
χυμός από ένα λεμόνι.
1 κ.γ. δεντρολίβανο.
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο.
1 ποτήρι κρασιού νερό.
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε άφθονο αλατισμένο νερό και ρίχνετε μέσα τον αστακό. Τον βράζετε για 35-40 λεπτά. Τον αποφλοιώνετε και τον κόβετε σε κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι (να χωράει ο αστακός) ρίχνετε το νερό, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώστε και αφήστε το να ζεσταθεί λίγο και ανακατέψτε καλά. Έπειτα ρίχνετε το κρέας του αστακού για 8 λεπτά περίπου γυρίζοντάς το, προσθέτετε το δεντρολίβανο. Κατεβάστε τον αστακό από την φωτιά και κρατήστε τον ζεστό. Ρίχνετε την σάλτσα (τον ζωμό από το τηγάνι) στο μπλέντερ και χτυπάτε για 1-2 λεπτά. Τέλος σερβίρετε τον αστακό σε πιατέλα και περιχύνεστε από πάνω την σάλτσα.
Καλή σας όρεξη!!!
- Τυρόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά
300 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του).
220 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος).
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα.
1 αυγό
3 κουταλάκια δεντρολίβανο.
200 γρ. τυρί φέτα ή ανθότυρο.
½ κουταλάκι φρέσκο τριμμένο πιπέρι.
½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο.
½ κουταλάκι τριμμένο θυμάρι.
αλάτι (εάν χρειάζεται).
Μαγειρεύοντας με Δεντρολίβανο Iliostasio
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με 3-4 κουταλιές κρύο νερό. Προσθέτουμε τη φέτα ή τον ανθότυρο, τη γραβιέρα (κρατάμε 3 κουταλιές για το πασπάλισμα), το δεντρολίβανο, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Τοποθετούμε στο ταψί ένα φύλλο λαδόκολλας και ανοίγουμε επάνω στην λαδόκολλα την ζύμη σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη. Αλείφουμε την επιφάνειά της με το πινέλο με το αυγό ελαφρά χτυπημένο. Κόβουμε τη ζύμη με κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 190ºC για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!!!
- Μια μαρινάδα με κρασί και δεντρολίβανο για μοσχάρι και αρνί
Υλικά
300 γρ. λευκό κρασί
2 κ.σ. δεντρολίβανο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Εκτέλεση
Βράζετε το κρασί μαζί με τη πιπεριά, το σκόρδο και το δεντρολίβανο για 10 λεπτά και κατόπιν αποσύρετε από την φωτιά. Αφαιρείτε την πιπεριά και προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει. Στο μείγμα αυτό βυθίζετε το κρέας και το αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες… και έτοιμο να το ψήσετε…!
Καλή σας όρεξη!!!
- Πατάτες παριζιέν τηγανιτές με δεντρολίβανο
Υλικά
20-30 μικρές στρογγυλές πατάτες (παριζιέν)
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. δεντρολίβανο
αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίστε και πλύνετε τις πατάτες πολύ καλά, βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν λίγο, όχι να ψηθούν καλά. Στραγγίστε τις λίγο σε χαρτί, αλατίστε τις και τηγανίστε τις. Όταν πάρουν χρώμα και είναι σχεδόν έτοιμες πάρτε τις από το τηγάνι και σοτάρετέ τις σε ένα άλλο τηγάνι με ελάχιστο λάδι, ρίξτε εκεί το δεντρολίβανο και αφήστε τις για περίπου 3-4 λεπτά.
Σερβίρετε… Καλή όρεξη!!!