Μαγειρεύοντας με Θυμάρι Iliostasio

Το θυμάρι είναι στυπτικό, έντονα αρωματικό και έχει πολύ δυνατή γεύση. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται ως αρωματικό μπαχαρικό σε κεφτέδες, γεμιστά, κρέας, πουλερικά και πίτες. Στην Κύπρο υπάρχει μία συνταγή «λαγός θυμαράτος», όπου το κρέας τοποθετείται πάνω σε μια ολόκληρη ρίζα θυμαριού και ψήνεται στη γάστρα. Για τους κατοίκους της Μασσαλίας το θυμάρι θεωρείται το ιδανικό μπαχαρικό ακόμα και για το ψάρι. Επίσης στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται πολύ ένα μείγμα βοτάνων «dukka» που περιέχει θυμάρι, κόλιανδρο, σησάμι, κύμινο και πιπέρι και αρωματίζει το κρέας ή τρώγεται πασπαλισμένο πάνω σε φέτες ψωμιού περιχυμένες με λάδι. Γενικά το θυμάρι ταιριάζει πολύ με κρεατικά (κοτόπουλο, μοσχάρι, κουνέλι) τα οποία μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας και κρασιού, ταιριάζει με σούπες, ψητά, σάλτσες και χρησιμοποιείται ακόμα και στην ζαχαροπλαστική και αρτοποιία.

Μερικά μείγματα με το θυμάρι

  1. Βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι (για ψάρι, κοτόπουλο, ρύζι, ζυμαρικά)
  2. Θυμάρι, βασιλικός, μαϊντανός (για ψωμί και θαλασσινά)
  3. Δεντρολίβανο, θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, μαντζουράνα, σκόρδο (για κρέατα σχάρας)

 

Μερικές συνταγές με το θυμάρι

  • Μεσογειακές φακές σούπα
     Υλικά
    ½ κιλό φακές
    80 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
    400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια ή 2 κουταλιές ντοματοπελτέ
    1 κουταλάκι ζάχαρη
    2 καρότα, κομμένα σε φέτες
    2 κουταλιές τριμμένο κρεμμύδι
    2 κουταλιές τριμμένο μαϊντανό
    1 κουταλάκι σκόρδο
    2-3 φύλλα δάφνης
    2 κουταλάκια θυμάρι
    1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    λίγο ξύδι
    αλάτι

    Εκτέλεση
    Βράζουμε πρώτα τις φακές σε άφθονο αλατόνερο για 3-4 λεπτά περίπου.
    Τις σουρώνουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν. Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
    Ρίχνουμε τα καρότα στην κατσαρόλα να σοταριστούν και αυτά για μερικά λεπτά.
    Προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, τα υπόλοιπα μυρωδικά, την ντομάτα, το ξύδι και 3 ποτήρια ζεστό νερό. Βράζουμε τις φακές σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και το πιπέρι. Τις βράζουμε μέχρι να χυλώσουν, εάν χρειάζεται προσθέτουμε κατά διαστήματα λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες.

    Καλή σας όρεξη!!!

  • Φραγκόκοτα ή κοτόπουλο με σύκα και θυμάρι

    Υλικά
    1 φραγκόκοτα ή κοτόπουλο σε μερίδες
    ½ κιλό σύκα
    1 κουταλιά θυμάρι
    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
    ½ κούπας άσπρο κρασί
    5 κουταλιές ελαιόλαδο
    λίγο αλεύρι
    αλάτι
    πιπέρι

    Εκτέλεση
    Πλένουμε τη φραγκόκοτα ή το κοτόπουλο, το πουδράρουμε, το αλατοπιπερώνουμε και το σωτάρουμε σε κατσαρόλα στο ελαιόλαδο να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα.
    Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τα σύκα, 2 κούπες ζεστό νερό, δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας και να δέσει η σάλτσα μας. Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε το θυμάρι και το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε.

    Καλή σας όρεξη!!!

  • Αρνί φούρνου με θυμάρι και κρασί

    Υλικά
    1,5 κιλό κρέας (αρνί, κατσίκι)
    3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
    1 κούπα άσπρο κρασί
    1 κουταλιά θυμάριΠροεπισκόπηση αλλαγών
    αλάτι
    πιπέρι

    Εκτέλεση
    Από το βράδυ πλένουμε το αρνί και το βάζουμε στην μαρινάδα που έχουμε ήδη φτιάξει με το κρασί και το θυμάρι και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι το πρωί που θα το ψήσουμε. Την επόμενη μέρα το αλατοπιπερώνουμε και του βάζουμε και το ελαιόλαδο. Το βάζουμε στο ταψί και το ψήνουμε στους 180º C μέχρι να ξεκολλάει το κόκαλο από το κρέας. Περίπου 2 ώρες θα χρειαστεί και σερβίρουμε.

    Καλή σας όρεξη!!!

  • Λιβανέζικες πίτες με ζατάρ

    Υλικά
    1 φακελάκι στεγνή μαγιά
    1 κούπα νερό
    2 κουταλιές ζάχαρη
    1 κουταλάκι αλάτι
    3 κούπες αλεύρι
    3 κουταλιές ελαιόλαδο (προαιρετικά)

    για το ζατάρ
    1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
    3 κουταλιές θυμάρι
    4 κουταλιές σησάμι
    4 κουταλιές ελαιόλαδο
    (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης ρίγανη, βασιλικό, μαντζουράνα, ξύσμα λεμονιού)

    Εκτέλεση
    Διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη και ανοίγουμε λεπτά και σε σχήμα κύκλου διαμέτρου 10 εκ. Τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τις αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. Αλείφουμε με το μείγμα του ζατάρ και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά. Έπειτα σερβίρουμε ως πιτούλες που μπορούμε να βάλουμε διάφορα φαγητά από πάνω ή ακόμα και κάποια σάλτσα γιαουρτιού

    Καλή όρεξη!!!