Μαγειρεύοντας με Ρίγανη Iliostasio
Η ρίγανη είναι στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής, είναι το έμβλημα της ελληνικής και γενικότερα της μεσογειακής κουζίνας.
Γενικά η ρίγανη είναι ένα από τα πιο γνωστά ευρέως μυριστικά και αρωματικά βότανα και χρησιμοποιείται σε διάφορες κουζίνες.
Στην Ελλάδα την χρησιμοποιούμε κυρίως αποξηραμένη. Έχει πικάντικη γεύση και συνδυάζεται τέλεια με το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Πολλά φαγητά στην Κρήτη και στην Ελλάδα σερβίρονται ή ψήνονται με την λιτή αυτή σάλτσα (λάδι, ρίγανη, λεμόνι), όπως το κατσίκι λαδορίγανη, οι πατάτες, το συκώτι, το ψάρι, ακόμα και τα φρέσκα βραστά κολοκύθια και πολλά άλλα φαγητά. Η ρίγανη σε πολλά νησιά των Κυκλάδων αλλά και των Δωδεκανήσων προστίθενται μέσα σε κοιλιές ψαριών που ψήνονται στην σχάρα για να αρωματίζει. Ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά, με σούπες, πατάτες, ομελέτες, κρέατα, ψάρια, φασόλια, ζυμαρικά, λαχανικά, φαγητά που περιέχουν ντομάτα, ταιριάζει επίσης πολύ στις πίτσες αλλά και σε διαφόρων είδους ψωμιά. Συνδυάζεται ωραία με βασιλικό και άλλα βότανα.
Στην γεύση και στο άρωμα μοιάζει με το θυμάρι και την μαντζουράνα.
Μερικά μείγματα με την ρίγανη:
- Ρίγανη, φασκόμηλο, μαϊντανός (για κοτόπουλα)
- Ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι (για ψάρι, κοτόπουλο, ρύζι, ζυμαρικά)
- Ρίγανη, βασιλικός, μαραθόσπορος, άνηθος και κρεμμύδι (για ψάρια και πουλερικά)
Μερικές συνταγές με την Ρίγανη
- Πατάτες μπετούγκες με ρίγανη
Υλικά
1 κιλό πατάτες μικρές φρέσκιες
αλάτι, ρίγανη
½ κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για ένα 10λεπτο. Τις καθαρίζουμε, τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Τις περνάμε από το τηγάνι και τις τηγανίζουμε μόνο για να ροδίσουν και τις σερβίρουμε με λίγη ακόμα ρίγανη από πάνω.
Καλή σας όρεξη!!!
- Ριγανοκεφτέδες
Υλικά
½ κιλό πατάτες
1 αυγό
2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ κούπα ψιλοκομμένη ρίγανη
½ κούπα φρυγανιά αλεσμένη
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι και λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κάνουμε πουρέ.
Ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια, το αυγό χτυπημένο, αλάτι πιπέρι και την ρίγανη.
Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί λίγο στο ψυγείο.
Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό και δεν πλάθεται προσθέστε λίγη φρυγανιά αλεσμένη μέχρι να πλάθονται.
Πλάθουμε τους ριγανοκεφτέδες, τους αλευρώνουμε, τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίζουν και από τις δύο πλευρές.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε
Καλή σας όρεξη!!!
- Μανιταρόπιτα με ρίγανη και δυόσμο
Υλικά
3-4 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ μανιτάρια πλευρώτους
1 κούπα τυρί τριμμένο
3 αυγά
1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλιά δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια (κομμένα) για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε με το τυρί και αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, τα βότανα, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε το μείγμα των μανιταριών. Ψήνουμε στους 180ºC μέχρι να ροδίσει η πίτα για 30-40 λεπτά και έτοιμη να την σερβίρουμε…
Καλή σας όρεξη!!!
- Λεμονάτες μπριζόλες μοσχαρίσιες στον φούρνο με πατάτες
Υλικά
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες
1 φρέσκια μαραθόριζα
1 κιλό πατάτες
3 καρότα
2 λεμόνια (ο χυμός τους)
120γρ. λευκό ξηρό κρασί
½ λίτρο ζωμός κρέατος ή λαχανικών
4-6 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές αποξηραμένο κρεμμύδι
2 κουταλάκια σκόρδο
2 κουταλιές αποξηραμένη ρίγανη
3 κουταλιές αποξηραμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι
Εκτέλεση
Σκουπίζουμε τις μπριζόλες με χαρτί κουζίνας. Τις αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί. Τις τοποθετούμε στο ταψί μαζί με όλα τα υπόλοιπα λαχανικά κομμένα σε χοντρές φέτες.
Στύβουμε τα λεμόνια και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και τα βότανα.
Προσθέτουμε τον ζωμό και βάζουμε το φαγητό στον φούρνο στους 200ºC για 30 λεπτά.
Εάν τα λαχανικά κρατάνε ακόμα, βγάζουμε τις μπριζόλες σε πιατέλα και αφήνουμε τα λαχανικά για λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσουν,
προσθέτοντας εάν χρειάζεται λίγο ακόμα ζεστό νερό. Τα αφήνουμε να ψηθούν καλά και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!!!
- Γεμιστά ντοματάκια με κριθαρένιο παξιμάδι και ελαιόλαδο
Υλικά
10 κ.σ. ελαιόλαδο
4 ντοματάκια μικρά κατά προτίμηση (πομοντόρι)
½ κ.γ. πάστα ντομάτας
2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένο κρίθινο παξιμάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 αυγά χτυπημένα
1 κ.γ. ρίγανη
2 κ.σ κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις ντομάτες, τις αφήνετε να στεγνώσουν και τις κόβετε στη μέση.
Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε λίγη από την σάρκα της (δεν το πετάτε).
Αλατίστε τις και γυρίστε τις ανάποδα και τις αφήνετε για 20 λεπτά να στραγγίσουν τα νερά τους.
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το παξιμάδι με την πάστα ντομάτας, την σάρκα που αφαιρέσαμε από την φρέσκια ντομάτα, τον μαϊντανό, το σκόρδο, την ρίγανη, το τυρί, τα αυγά και το πιπέρι.
Γεμίστε με το μείγμα αυτό τις ντομάτες και τοποθετείστε τις σε ένα ελαφρά λαδωμένο πυρέξ.
Περιχύστε κάθε ντομάτα με μια κουταλιά ελαιόλαδο και ψήστε στους 200ºC για 20 λεπτά και είναι έτοιμες να σερβίρετε…
Καλή όρεξη!!!