Η μέντα (Mentha spp.) είναι πολυετής πόα της οικογένειας των Χειλανθών. Έχει πολλούς ανθοφόρους βλαστούς, οι οποίοι φτάνουν σε ύψος τα 60-70 εκατοστά. Ο βλαστός και τα φύλλα έχουν σκούρο πράσινο χρώμα. Τα άνθη είναι μικρά, με χρώμα ιώδες έως ρόδινο [1]. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό [2]. Το αιθέριο έλαιο της μέντας περιέχει κυρίως μινθόλη και μινθόνη σε ποσοστό πάνω από 50% στο σύνολο. Άλλα συστατικά είναι το λεμονένιο, η κινεόλη, η μενθοφουράνη και άλλες. Η δόση για την παρασκευή εγχύματος είναι 1,5-3 γραμμάρια για κάθε κούπα [3].

Χρησιμοποιείται κατά του κοινού κρυολογήματος και για ελαφριές γαστρεντερικές ανωμαλίες, όπως δυσπεψία και τυμπανισμός [1,3]. Σε ασθενείς με σπαστική κολίτιδα ή κοιλιακό πόνο, αγωγή με αιθέριο έλαιο μέντας μείωσε τα συμπτώματα [3]. Ακόμα η μέντα αναφέρεται ότι έχει τονωτική, αντισηπτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιαλλεργική δράση [4-6]. Επιπλέον, τα συστατικά της μέντας έχουν εντομοκτόνες ιδιότητες [7]. Μάλιστα, το αιθέριο έλαιο αναφέρεται ότι είναι αποτελεσματικό ενάντια στην οικιακή μύγα [8].

 

Βιβλιογραφία Μέντας