Αφέψημα (Decoction)

Το αφέψημα συνιστά έναν δυναμικότερο τρόπο παραλαβής συστατικών και συνήθως χρησιμοποιείται στα πιο σκληρά μέρη των φυτών, όπως ρίζες, κλαδάκια, φλοιούς κλπ. Αφέψημα μπορεί να γίνει και με μαλακά μέρη των φυτών, όμως παραλαμβάνονται πολύ περισσότερα συστατικά και το παρασκεύασμα πιθανόν να έχει πικρή γεύση και δυσάρεστη οσμή. Όπως και το έγχυμα, καταναλώνεται τη μέρα παρασκευής, ζεστό ή κρύο.

Τρόπος παρασκευής – ποσότητες – δόσεις

  • Προσθέτουμε τα βότανα σε μικρή κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα.
  • Στραγγίζουμε πριν πιούμε
  • Μία τυπική δόση για την παρασκευή είναι 30 γραμμάρια αποξηραμένα βότανα σε 750 mL νερού.
  • Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε νωπά βότανα, η ποσότητα διπλασιάζεται και φτάνει τα 60 γραμμάρια.
  • Πίνουμε μία κούπα, 3 φορές τη μέρα.