Μαγειρεύοντας με Δυόσμο Iliostasio

Ο δυόσμος έχει δροσερή και γλυκιά γεύση… είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευρύτατα χρησιμοποιούμενα μυριστικά της κουζίνας σε παγκόσμια κλίμακα. Χρησιμοποιείται συνήθως σε φρουτοχυμούς, γρανίτες λεμόνι και πορτοκάλι και σε κέικ σοκολάτας. Και όσον αφορά την μαγειρική χρησιμοποιείται στο να αρωματίζει σούπες, σάλτσες, σαλάτες. Ταιριάζει επίσης με ζυμαρικά, πατάτες, αρνί, κεφτέδες, ντομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι, μανιτάρι, τυροσαλάτες κ.α.

Μερικά μείγματα με τον δυόσμο: δυόσμος, σκόρδο, μαϊντανό (για αρνί, θαλασσινά, λαχανικά)

 

Μερικές συνταγές με την Δυόσμο

  • Πιπεριές γεμιστές με τυρί, άνηθο και δυόσμο

    Υλικά
    7-8 πιπεριές πράσινες
    400 γρ. τυρί μαλακό ή φέτα
    3 κουταλιές άνηθο (ψιλοκομμένο)
    3 κουταλιές δυόσμο (ψιλοκομμένο)
    2 αυγά
    4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
    αλάτι, πιπέρι

     

    Εκτέλεση
    Πλένουμε και αδειάζουμε τις πιπεριές. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι. Σε ένα βαθύ σκεύος (μπαζίνα) ανακατεύουμε το τυρί με τα αυγά, τον άνηθο και τον δυόσμο. Γεμίζουμε τις πιπεριές με αυτό το μείγμα και τοποθετούμε τις πιπεριές σε ένα λαδωμένο ταψί. Περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180ºC) μέχρι να μαλακώσουν και σερβίρουμε

    Καλή σας όρεξη!!!

    *λίγο πριν κλείσετε τις πιπεριές προσθέστε τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας και αφήστε τις λίγο μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί.

  • Νηστίσιμη ντοματόσουπα με δυόσμο

    Υλικά
    3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι τριμμένο
    1 κιλό ντομάτες τριμμένες
    1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
    ½ κούπα χόντρο ή κριθαράκι
    1 κουταλιά δυόσμο
    λίγο θυμάρι
    1 δαφνόφυλλο
    αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση
    Σε ένα σκεύος (κατσαρόλα) προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα και την βράζουμε και αυτήν για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και το ζωμό και το αφήνουμε 10 λεπτά μετά που θα έχει φτάσει σε σημείο βρασμού. Τέλος προσθέτουμε το δυόσμο και το χόντρο ή ζυμαρικό, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου. Σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστή

    Καλή σας όρεξη!!!

    *Μπορείτε να σερβίρετε την σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι στο κάθε πιάτο με φυλλαράκια δυόσμου

  • Κοτόπουλο με πιπεριές κόκκινες και δυόσμο

    Υλικά
    1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε κομματάκια
    1 κιλό πιπεριές κόκκινες γλυκές
    3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
    1 μικρό κρεμμύδι
    ½ κ.γ. ρίγανη
    3 κ.σ. δυόσμο
    ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    ½ φλ. τσαγιού λευκό κρασί (αρετσίνοτο)
    αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση
    Πλένετε τις πιπεριές και τις τοποθετείτε στο γκριλ του φούρνου το οποίο ανάβετε στο αερόθερμο, ψήνετε στους 180ºC για 20-25 λεπτά.
    Βγάλτε τις και βάλτε τις σε μια πιατέλα σκεπασμένες με μεμβράνη έτσι ώστε να φουσκώσουν για να τις ξεφλουδίσετε.
    Όταν τις ξεφλουδίσετε βγάλτε και τους σπόρους και αφήστε τις στην άκρη για λίγο.
    Σε μια κατσαρόλα προσθέστε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρετε ελαφρά ίσα – ίσα να πάρει χρώμα, προσθέστε και το κοτόπουλο και το σοτάρετε και αυτό μέχρι να θωρακιστεί καλά από όλες τις πλευρές, σβήστε με κρασί, αλατοπιπερώστε και προσθέστε 1,5 φλιτζάνι νερό (αν έχετε καλύτερα ζωμό κότας ή λαχανικών), σκεπάστε και σιγοψήστε για 35 – 40 λεπτά.
    Έπειτα προσθέστε μέσα στην κατσαρόλα ½ κ.σ. δυόσμο και ανακατέψτε. Αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος που σκεπάζει, προσθέστε τις μισές πιπεριές, αναμειγνύετε και στρώστε από πάνω τις υπόλοιπες πιπεριές.
    Σκεπάστε και ψήστε στους 180ºC σε προθερμασμένο φούρνο για 35 – 40 λεπτα΄.
    Ξεσκεπάστε και αφήστε να ροδίσει για 6 – 7 λεπτά.
    Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

    Καλή σας όρεξη!!!

  • Αρνί με σάλτσα δυόσμου

    Υλικά
    1 κιλό μπούτι από αρνί ες μερίδες
    4 κουταλιές ελαιόλαδο
    1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
    ½ κούπας άσπρο κρασί
    3 κουταλιές δυόσμο
    αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση
    Πλένουμε το κρέας και το μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι και σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα. Μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το κρασί στην κατσαρόλα που σοτάρουμε το κρέας και το βράζουμε για λίγα λεπτά με μια κούπα νερό και τον δυόσμο, για 10 – 15 λεπτά. Περνάμε από ψιλό σουρωτό και σερβίρουμε περιχύνοντας το αρνί με την σάλτσα μας και γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.

    Καλή όρεξη!!!

  • Κεφτέδες με κιμά, πράσο και δυόσμο αυγολέμονο

    Υλικά
    ½ κιλό κιμά
    2 – 3 πράσα (μόνο το άσπρο)
    2 αυγά
    1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
    1 κουταλάκι ρίγανη
    αλάτι, πιπέρι
    1 αυγό
    1 λεμόνι

    Εκτέλεση
    Καθαρίζουμε τα πράσα, τα ζεματίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
    Σε μια μπαζίνα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας εκτός του αυγό και το λεμόνι και πλάθουμε τα κεφτεδάκια.
    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι, σοτάρουμε τα κεφτεδάκια, σκεπάζουμε με νερό (καλύτερα ζωμό λαχανικών) και βράζουμε για 20 λεπτά.
    Σβήνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
    Χτυπάμε το αυγό με το λεμόνι και προσθέτουμε αργά – αργά ζωμό από την κατσαρόλα μας μέχρι να έρθουν στην ίδια θερμοκρασία.
    Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το διάλυμα αυτό και ανακατεύουμε συνεχώς προς την ίδια κατεύθυνση και σερβίρουμε σχεδόν αμέσως.

    Καλή όρεξη!!!

  • Σαλάτα του Σουλτάνου

    Υλικά
    125 γρ. ρεβίθια
    2 κουταλάκια σκόνη σκόρδο
    50 γρ. καρυδόψιχα
    4 κουταλιές αποξηραμένος δυόσμος
    2 κουταλιές αποξηραμένος βασιλικός
    2 κουταλάκια ταχίνι
    5 κουταλιές χυμό λεμονιού
    6 κουταλιές ελαιόλαδο
    6 κουταλιές νερό
    750 γρ. βρασμένες πατάτες
    1 κουταλάκι πάπρικα (γλυκιά)
    2 κουταλιές σουσάμι καβουρδισμένο
    3 κουταλιές τριμμένη καρυδόψιχα
    2 κουταλάκια δυόσμο
    αλάτι

    Εκτέλεση
    Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε καθαρό νερό, σε σιγανή φωτιά για μια ώρα περίπου.
    Τα στραγγίζουμε. Χτυπάμε το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού, το σκόρδο, το δυόσμο, το βασιλικό και την πάπρικα στο μπλέντερ.
    Προσθέτουμε το νερό, το λάδι και λίγο αλάτι, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν σάλτσα.
    Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια (όσο είναι ακόμα ζεστές) και τις βάζουμε μαζί με τα ρεβίθια στην σαλατιέρα.
    Περιχύνουμε με τη σάλτσα, ρίχνουμε αλάτι (εάν χρειάζεται), το σουσάμι και την καρυδόψιχα.
    Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε, αφού τη γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

    Καλή όρεξη!!!