Δίκταμο ή έρωντας ή σταματόχορτο

Είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης με το επιστημονικό όνομα Origanum dictamnus L., της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiaceae). Πρόκειται για πολυετή θάμνο, ύψους έως 30 εκατοστά [1]. Τα φύλλα του είναι πλατειά, ωοειδή προς στρογγυλά και χνουδωτά με ευδιάκριτες νευρώσεις. Τα άνθη είναι ρόδινα [2]. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με εμφανή διαφορά στο μέγεθος των φύλλων [3].

Είναι αρωματικό, φαρμακευτικό φυτό και μελισσοτροφικό φυτό [4]. Το δίκταμο στην αρχαιότητα θεωρούταν ‘πανάκεια’ ενάντια σε όλες τις ασθένειες. Χρησιμοποιείται η ξηρή δρόγη από φύλλα και ταξιανθίες και το αιθέριο έλαιο. Το έγχυμα του αποξηραμένου φυτού λειτουργεί ως τονωτικό και διεγερτικό του νευρικού συστήματος, ενώ ανακουφίζει από τις παθήσεις του στομάχου. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην ποτοποιία [3]. Η σύσταση του αιθέριου ελαίου ποικίλει ανάλογα με το τμήμα του φυτού, σε γενικές, όμως, γραμμές περιέχει κυρίως καρβακρόλη, γ-τερπινένιο και π-κυμένιο [5,6].

Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, ο δίκταμος χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό γιατρικό ενάντια σε όλες τις αρρώστιες, αλλά και για την διατήρηση της υγείας. Για την παρασκευή εγχύματος από το δίκταμο, η δόση είναι 3-7 γραμμάρια αποξηραμένο βότανο σε 150 mL νερό. Το έγχυμα του δικτάμου είναι αποτελεσματικό για την ουλίτιδα, αμυγδαλίτιδα, το κοινό κρυολόγημα, τον βήχα, φαρυγγίτιδα, χωνευτικό, σπασμολυτικό, ελαφρές στομαχοεντερικές διαταραχές. Στο δέρμα μπορεί να εφαρμοστεί ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους μώλωπες [3,4,7].

Η δράση του εγχύματος ενάντια σε ήπιες στομαχοεντερικές διαταραχές συνδέθηκε με την ισχυρή δράση του ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) [8]. Η δράση του εγχύματος για την ουλίτιδα οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε καρβακρόλη, η οποία αποδεδειγμένα καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα και τερηδόνα [9].

 

Βιβλιογραφία Δίκταμου